Новини

Дивани в моді: погляд у майбутнє інтер’єрного дизайну

Дата
11.07.2023
Поділитися:

М’які меблі – вироби, які також піддаються законам моди, як і одяг, взуття або аксесуари. Модним тенденціям підвладне в диванах практично все: габарити, колірні поєднання, принти, матеріали і текстури. З 2023 року особливим попитом стали користуватися одночасно суворі та плавні лінії, стримана і водночас яскрава колірна гама. Як же навчитися відрізняти дійсно модні дивани? Дізнайтеся, які нові моделі диванів зараз на піку популярності та оберіть свій ідеальний варіант.

Кольорова гама: стриманість і колорит

Гортаючи каталоги сучасних меблів, у пошуку відповіді на питання – які дивани зараз у тренді, ми можемо помітити палітру, натхненну природою. За основу використовується все, що оточує нас на планеті: гори і моря, рослини і тваринний світ, піщані пляжі і дюни тощо.

Сонячна гама

Жовтий – колір сонця, піску, яскравих польових квітів і пір’я екзотичних птахів. У цьому кольорі та його відтінках можна зустріти наймодніші дивани. З огляду на те, що жовтий досить важко обіграти в інтер’єрі, на виручку приходить різноманітний декор і текстиль. Наприклад, у парі з жовтим або гірчичним кольором ідеально виглядають подушки в трав’яних або мілітаристичних відтінках. Звернувшись до колірного кола Іттена, можна створити ультрамодний контраст з фіолетовим або смарагдовим кольором.

Під грифом Pantone

З 2022 у 2023 перекочував і фіолетовий колір – актуальні дивани все ще приміряють його на себе. Причому це може бути як стигла слива і налитий сонцем баклажан, так і відтінки лаванди, соковитої вишні або бузку.

Благородна сірість

Якщо стоїть завдання підібрати модні забарвлення диванів для інтер’єру в стилі хай-тек, лофт, мінімалізм або скандинавському стилі, безпрограшний варіант – сірий. Причому різноманіття сірого кольору може здивувати і спантеличити – в палітрі вам запропонують як світлі оксамитові грифельні відтінки, так і насичений антрацит.

Універсальні поєднання

Якщо сірий для вас – занадто нудно, розбавте його яскравим відтінком. Для вітальні можна вибрати комбінацію оббивки – будь-який відтінок сірого кольору з рожевим, бежевим, м’ятним, блакитним, бузковим або зеленим.

Нестаріюча класика

Для багатьох красиві сучасні дивани – це виключно класичні білий і чорний кольори. Саме такі вироби приховують у собі ексклюзивність, розкіш, норовливість, мінімалізм. Білосніжний або чорний диван просто не можуть виглядати дешево. А кольорові подушки створять потрібні вам акценти під настрій.

Вибираючи модні кольори диванів, пам’ятайте, що в моді ще довго залишатимуться однотонні рішення. Якщо вже дуже хочеться нестандартного підходу, щоб зберегти лаконічність, виберіть моделі в контрастних поєднаннях.

Оббивка: що нині в моді?

За першість серед найкращих ось уже кілька років змагаються текстурні жакардові тканини з рогожкою та іншими цікавими фактурами. Але “королі балу” – велюрові поверхні. Оксамитовий блиск велюру завжди про розкіш і свято, а разом з урочистістю в ньому так багато затишку. Вигідні велюрові відтінки – це “пляшка”, “марсала”, “оранж”, “шоколад”, “морська хвиля”. Замша і флок вишикувалися в чергу актуальних матеріалів слідом за велюром.

У жодному разі не варто скидати з модного подіуму еко-шкіру – цей матеріал з нами надовго. Вона ідеальна в бежевих, кавових, молочних та інших світлих тонах.

Не можна сказати, що оббивка вважається вирішальною при виборі дивана, але якщо ви шукаєте дуже красиві дивани, вибору поверхні варто приділити належну увагу.

Дерево і метал: основа основ

Сьогодні абсолютно нескладно купити меблі на замовлення за індивідуальними ескізами, а отже, і з вибором матеріалів не має бути проблем. Тим паче, чогось особливого шукати не доведеться – тут також тенденція на природність. Дизайнери наполягають на тому, що в сучасному інтер’єрі найкращий вигляд мають великі дерев’яні елементи або металеві деталі.

Якщо це дерево, то воно може бути як ідеально обробленим, так і практично неотесаним і грубим, зберігаючи унікальну природну фактуру. Метал – також ближче до простоти: алюміній, латунь, мідь, литі деталі, припустиме чорніння або патина.

Причому, з дерева або металу можуть бути зроблені тільки ніжки, підлокітники і підстаканники – багато чого не потрібно, якщо потрібен дійсно сучасний кутовий диван (або звичайний).

Різноманітність форм: простота і плавність

Якщо шукати найкращі варіанти, переглядаючи сучасні моделі диванів, варто зупинитися на кутових моделях. Найпопулярніша форма передбачає плавні риси. Надто гострі кути залишаються в минулому.

Кутові дивани універсальні. Абсолютно помилково припускати, що такий диван не підходить для невеликого приміщення. Навпаки, в маленькій кімнаті модні кутові дивани допоможуть раціонально використовувати площу приміщення. А у великих кімнатах можна використовувати “куточок” для зонування.

Модульні конструкції – торжество досконалості

Покупці м’яких меблів завжди вимогливі до конструкції, тому на ринку з’являються все нові й нові варіанти. Відносна новинка – модульні дивани від виробника. Саме такі моделі ви зустрінете в модних журналах і каталогах. Їхня головна особливість – у модулях. Диван складається з окремих елементів, які можна переміщати, створюючи унікальні комбінації. Причому, крім м’яких модулів, у конструкції можуть бути пуфи, столики, полиці, шухляди для зберігання і багато іншого.

Габарити модульного дивана залежать від його типу, але завжди можна підібрати варіант для приміщення будь-якої площі. Для невеликої квартири – з 2-3 модулів, а для просторого приміщення – на 4, 6 і навіть 8 і більше модулів.

Тенденція щодо стилю та дизайну поширюється і на модульні моделі, як і надійні матеріали, інноваційні наповнювачі, міцна фурнітура тощо.

Чи потрібні ніжки: що каже мода?

Не так давно тонкі та високі ніжки диванів вказували на те, що перед вами ретро-меблі. Але ця тенденція знову вривається в модний світ меблів. З двох причин:

  1. Масивним меблям ніжки дарують легкість, габарити не виглядають надто “важкими”.
  2. Під диван з ніжками без проблем заїде робот-пилосос, без якого важко зараз уявити сучасне житло.

Анатомічна конструкція: зручність і турбота про здоров’я

Якщо ви обираєте диван, не тільки орієнтуючись на модні тенденції, а й з турботою про здоров’я спини, зверніть увагу на анатомічні особливості. Найзручніші моделі зроблені на тонких каркасах з “пухкими” подушками сидінь і спинок. Важливий і якісний наповнювач, який зберігатиме форму завдяки “ефекту пам’яті”. Особливо цей момент важливий, якщо диван виконуватиме функцію ліжка – навіть час від часу.

“Потрапити” в стиль

У 2023 році можна не переживати про суворість дотримання того чи іншого стилю. Дизайнери радять при виборі меблів керуватися все ж таки параметрами приміщення. Але серед інших, найбільш трендовими будуть комфортний диван у мінімалістичному стилі, самобутні меблі в дусі “сканді”, бездоганний хай-тек, грубий лофт і, згідно з порядком денним, еко-стиль.

Мінімалізм

Розбираючись у тому, які дивани зараз у моді, можна сміливо стверджувати, що лаконічність у моді завжди. І якщо ще кілька десятків років тому диван у мінімалістичному стилі виглядав понуро і часом навіть убого, то сьогодні скромність ліній – про затишок і персоналізацію. Особливо в поєднанні з теплими відтінками оббивок і природними фактурами.

Хюгге, лагом, сісу

Усе – це скандинавські способи бути щасливим. Це навіть більше, ніж просто стиль і дизайн. Тому до дивана в скандинавському стилі буде чимало вимог. Він має бути зручним, функціональним, з натуральних матеріалів, з прямими підлокітниками, не надто високою спинкою, на дерев’яних ніжках, прямий або кутовий. Вражаючий список, правда? Найпростіше купувати скандинавські дивани під замовлення, щоб точно “потрапити” в стилістику.

Хай-тек

Якщо мінімалізм для вас все ж нудний, хай-тек може справити більш сприятливе враження. На вигляд це зазвичай однотонна конструкція, але на неї покладається дуже багато – стати основним акцентом інтер’єру. При цьому, такий диван може бути оснащений опціями, які на перший погляд навіть не видно – невеликі столики, шухляди для зберігання, аудіосистеми, масажні механізми, підсвічування тощо. Оздоблення при цьому може бути сміливим – скляним або металевим.

Лофт

Лофт – це не тільки голий бетон і вагонетки. Незважаючи на грубість декору, меблі в цьому стилі часто залишаються меблями. Відрізнятися може оббивка – наприклад, щільна шкіра або велюр. Простоту стилю ідеально підкреслять коричневі та сірі відтінки.

Як ставитися до забарвлень?

Мінімалізм захоплює меблеву “арену”, але багатьом відсутність принта не дає відчуття динаміки. Тому “малюнки” повертаються, але у форматі суворої геометрії в дусі 80-х і кольорових абстракцій. Якщо вам здається, що це занадто, завжди можна доповнити однотонний диван м’якими декоративними подушками з малюнком.

Якщо ж вам буде здаватися, що червоні або бірюзові подушки – це занадто яскраво для вашого інтер’єру, скомбінуйте колір з іншими інтер’єрними елементами, наприклад, шторами, пледом, килимом, картиною тощо.

Тепер ви точно знаєте, що сучасні зручні дивани – це рідше божевільні варіанти, частіше – лаконічні рішення. Будь то кутовий, прямий або розкладний диван, ви в будь-якому разі зможете підібрати модель на свій смак. А головне – вона відповідатиме модним тенденціям. Особливо, якщо ви озброїтеся парою-трійкою корисних порад з цієї статті.

Будьте першим, хто напише відгук
Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *